Araç Hararet Yaparsa Ne Yapılmalı?
Araç Hararet Yaparsa Ne Yapılmalı?
  • 4.05.2021
Aracın hararet yapması, pek çok sürücünün başına gelebilecek önemli bir olaydır.

Araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir konusunu iyi şekilde bilmelisiniz. Çünkü müdahalenin doğru ya da geç yapılması ne yazık ki aracınızda ciddi sorunların olmasına sebep olacaktır. Bundan hem maddi hem de manevi olarak etkilenebilirsiniz. Yaz aylarında bu sorun daha fazla gözükebiliyor. Bunun sebebi, havanın her geçen gün daha da ısınması. Motorunuz hararet yaparsa ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Araçta Motor Neden Hareket Yapar?

Araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir sorusundan önce, motorun neden hararet yaptığını öğrenmeniz gerekecektir. Çünkü motorun neden hararet yaptığını bilirseniz, önlem almanız daha kolay olur. Bu da meydana çıkabilecek hasarların daha aza indirilmesini sağlar. İşte motorun hararet yapmasındaki en temel sebebi:

  • Radyatördeki su azalırsa
  • Radyatördeki petekler tıkanırsa
  • Araca uygun vites ve hızda gidilmezse
  • Radyatör tıkanırsa
  • Otomatik fan arızalanmış olursa
  • Aracınızın soğutma fanı bozulmuş olursa
  • Motor yağı azalırsa
  • Motorun su soğutma kısmının tıkanmış olması
  • Termostat arızalı ise

Belirtilen bu durumlar aracınızın hararet yapmasına sebep olabilir. Motorunun hararetini önlemek için bu noktalara dikkat etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Aynı zamanda şu noktalara da değinmemiz daha doğru olacaktır:

  • Aracınızdaki ısı gösterge kısmının çalışmaması,
  • Motor çalıştığında gerekli çalışma sıcaklığına ulaşmıyorsa,
  • Motor aniden ısınıp, kayış kopuyorsa,

Belirtilen bu durumlar da aracın hararet yapmasına sebep olabilir. Acilen önleminizi almanız gerekmektedir. Araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir sorusunun ayrıntılı cevabını bu bilgilerden sonra verebiliriz.

Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır?

Artık, araç hararet yaparsa nasıl müdahale edilmelidir sorusunun cevabını biliyorsunuz. Ancak aracınızın hangi hararet seviyesinde olması gerektiğini bilmiyorsanız, bu konuda da sizlere bilgilendirebiliriz. Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. 100’e yaklaşması ve 100’ü geçmesi, uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Genellikle araçlar 90’dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.

Aracınızın hararet yapmasını istemiyorsanız, soğutma sistemine iyi bakmalısınız. Motorlar, aracın en önemli parçaları arasında bulunmaktadır. Bu sebeple bir aracın motoru arızalandığında, ciddi masraflar ödenebilir. Motorun sürekli ve yüksek sıcaklıklarda çalışması, bir süre sonra motorun zarar görmesine sebep olur. Bunun olmasını istemiyorsanız, yukarıda sıraladığımız noktalara dikkat etmeniz son derece önemli. Genellikle araçların girdiği periyodik bakımlarda motor ve hararet durumu kontrol edilmektedir. Ancak konu hakkında emin olmak ve sorun yaşamamak istiyorsanız 2 ayda bir aracınızı kontrole götürebilirsiniz.

İkinci el araç satın alırken de bu noktalara dikkat etmeniz, ilerde sizi büyük masraflardan kurtaracaktır. Ekspertiz incelemesinden faydalanarak, motorunda var olan hasarları tespit ettirebilirsiniz. Eğer ekspertiz kontrolünden sonra herhangi bir hasar tespit edilmediyse, güven içerisinde aracınızı teslim alabilirsiniz.

Araçlar hayatımızı çok kolaylaştıran ürünlerdir. Ancak bu ürünlerden yüksek verim almak için doğru ve sorunsuz çalışmaları gerekmektedir. Arabalarımıza iyi bakmalı, kontrollerini asla ihmal etmemeliyiz. Bu şekilde trafiğe çıkıldığında, sadece kendimizi değil, aynı zamanda trafikteki diğer sürücüleri de korumuş oluruz.